П'ять правил харчування в спекотну погоду.
Чим харчуватися влітку, не навантажуючи організм? Які продукти, страви та напої допоможуть легше перенести спеку? Ось 5 правил грамотного харчування по сезону.
Правило № 1. Більше рідини.
У спеку наш організм посилено втрачає рідину. Тому необхідно вчасно поповнювати її запаси. У цьому нам допоможуть напої. Найкраще втамовує спрагу звичайна вода або несолодкий зелений чай - в сильну спеку рекомендується випивати по 100-200 мл прохолодного напою (18-20 ° С) кожні 40-50 хвилин. Дієтологи наполягають на тому, щоб на нашому столі в спеку взагалі було якомога більше рідких страв.
Не забуваємо про SOLSTIС! До складу якого входить екстракт зеленого чаю, екстракт шкірки червоного винограду, вітаміни групи B та ін.
Одне «але»: не варто вживати багато рідини людям, що страждають серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, ожирінням, і тим, хто має проблеми з нирками.
Chlorophyll Liquid!!
Правило № 2. Скорочуємо калорійність раціону.
Як підрахували вчені, потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5%, а отже, нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа. Забуваємо про жирне м'ясо, торти, млинці і олів'є, налягаємо на овочі, фрукти та молочні продукти. Однак це зовсім не означає, що потрібно повністю відмовитися від жирів. Фахівці з харчування рекомендують наступний добовий раціон у спеку:
- 28% жирів (з них 2/3 припадає на рослинні жири);
- 55% білків (рослинні і тваринні білки у співвідношенні 50 х 50);
- 17% вуглеводів.
Правило № 3. Зміщуємо режим харчування.
Спекотна погода - справжнє випробування для організму. Ми страждаємо відсутністю апетиту, а після їжі відчуваємо важкість у животі. Щоб допомогти організму нормально функціонувати в умовах екстремальної спеки, дієтологи рекомендують зміщений режим харчування, коли основні прийоми їжі переносяться на прохолодний час доби.
Снідати краще якомога раніше - в 6-7:00 ранку. Обід - до настання полуденної спеки - у 11-11:30. Вечеря - о 18:00. Для тих, хто не може заснути на порожній шлунок, передбачений невеликий перекус в 20-21:00. При цьому калорійність добового раціону повинна розподілятися наступним чином:
- сніданок - 35%;
- обід - 25%;
- вечеря - 25%;
- пізній перекус - 15%.
Правило № 4. Сніданок з'їж сам ... і вечерю теж
Якщо в холодну пору року сніданок традиційно асоціюється з вуглеводами, які дають швидку енергію, то в спеку вуглеводну їжу краще вживати в обід. Овочеві та фруктові салати, гречка і рис, картопля і пісні супи - ці страви можна їсти в середині дня, не побоюючись тяжкості в шлунку. Такі вуглеводи легко засвоюються, утворюють мінімальну кількість продуктів окислення (якщо порівнювати з жирами і білками), а отже, не потрібно великих витрат рідини (особливо цінної в спеку) для їх виведення з організму. М'ясні і рибні страви рекомендується перенести на вечерю і / або сніданок. В умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити. Вгамувати голод перед сном допоможуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру.
Правило № 5. Більше вітамінів
Разом з потом наш організм витрачає дорогоцінні вітаміни і мікроелементи (особливо це стосується водорозчинних вітамінів С, B1, В2, B6 і РР). У результаті ми відчуваємо млявість, послаблюється імунітет, може розвинутися вітамінна недостатність.
Щоб цього не сталося, їмо в необмежених кількостях свіжі сезонні фрукти, овочі і ягоди (краще всього рідні, а не заморські), п'ємо свіжовичавлені соки, несолодкі морси, лимонади й компоти, трав'яні чаї і квас. Не забуваємо присолювати їжу трохи більше, ніж зазвичай.
І не забуваємо про наші продукти SOLSTIC, TNT і NUTRIBURN
До речі: у спеку ми схильні до різних кишкових інфекцій, тому необхідно дуже ретельно мити фрукти, овочі та зелень. Швидкопсувні продукти зберігайте в холодильнику. Не купуйте кондитерські вироби з кремом.